Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Hinterkaifeck: Monstret på gården

Den fjärde april år 1922 bestämmer sig ett antal män för att besöka egendomen Hinterkaifeck. De boende på gården har inte synts till på ett tag vilket är ganska så märkligt eftersom den vuxna dottern Viktoria är vanligtvis väldigt aktiv i kyrkan och flickan Cäzilia nästan aldrig missar skolan. Även brevbäraren märker att något inte står rätt till eftersom posten ligger kvar där han lämnar den i flera dagar. När männen anländer så verkar egendomen övergiven, familjen verkar ha gått upp i rök. Det är inte förrän de stiger in i ladugården som de upptäcker vad som egentligen har skett. Under ett täcke av hö och någon sorts planka, kanske en dörr, finner man Andreas Gruber, hans fru Cäzilia den äldre, deras dotter Viktoria och barnbarnet Cäzilia den yngre. Någon har tagit sig tid att stapla kropparna på hög efter att ha mördat familjen med en korphacka. Men vart är yngsta barnbarnet Joseph? Efter ladan så söks bostadshuset igenom. Det är då man hittar den tvååriga pojken i sin korgvagn, även han är död. Tjänstekvinnan Maria hittas i sitt sovrum, lika livlös som dem andra.

Redan innan morden så börjar konstiga saker att hända på gården. Det går så långt att den förra tjänsteflickan slutar på grund av att hon tror att det spökar i fastigheten. Det finns ingen annan förklaring till fotstegen som hörs från vinden för när Andreas söker igenom huset så hittar han inget som kan ge ifrån sig dom ljuden på just den platsen. En dag hittas en tidning på ägorna och det visar sig att den inte tillhör någon i familjen. Andreas tror dock att brevbäraren kanske har tappat tidningen men så är inte fallet. Inte nog med det men inte långt innan morden begås så berättar Andreas Gruber för sina grannar att han har hittat fotspår i snön som leder fram till gården från skogen men att det inte finns några fotspår som leder därifrån. Även fast mystiska saker händer så anmäls de inte till polisen. Inte ens när en av husnycklarna försvinner gör man något för att bringa klarhet i händelserna.

Det är antagligen på kvällen som familjen luras ut till ladan en och en eftersom de flesta av dem har på sig sina nattkläder. Andreas mottar flera slag mot huvudet och i ansiktet får han flera stora sår. Cäzilia den yngre som bara är klädd i en stickad skjorta blir också attackerad mot huvudet och ett stort gapande sår öppnas upp över kinden och halsen. Hon är den enda som överlever den omedelbara attacken och när hon väl hittas så finner man att hon har slitit av tussar av sitt eget hår. Någon av kvinnorna, antingen Viktoria eller hennes mor Cäzilia den äldre, stryps – det framgår inte vem i utredningen. Cäzilia den äldre får sju slag mot huvudet som är så pass att hennes skalle splittras och även Viktorias kranium krossas tillsammans med den högra halvan av hennes ansikte. Man finner senare även nio stycken stjärnformiga sår på Viktorias huvud. Skriken kan inte höras in till bostadshuset och när dåden är utförda så rör sig mördaren genom stallet, och sätter sikte på bostaden. Där inne dödar han först tjänstekvinnan Maria och sedan lilla Joseph med samma vapen som han använde för att döda resten av familjen.

Utredarna finner några enstaka bloddroppar på köksgolvet men det finns inga fotavtryck. Tjänstekvinnan Maria hittas på golvet i sitt sovrum och hon ligger på sidan med huvudet instucket en bit under sängen, vilandes i en blodpöl. Joseph hittas i sin vagn där han har dödats med ett välriktat slag. Inga värdesaker har dock stulits. Men gärningsmannen stannar kvar efter att dåden utförts. Boskapen matas, mat i köket äts upp och grannar vittnar om att de har sett rök från skorstenen. När gården sedan rivs ett år senare hittar man mordvapnet. Med hjälp av ett mycket speciellt skruvfäste och blodspår kan man fastställa att hackan som har hittats är just det vapen som familjen har mördats med. De mördades kranium sänds iväg för vidare utredning men det ger inga resultat. De förloras sedan och är idag försvunna, antagligen förstörda.

Den som misstänks först för morden är en Lorenz Schlittenbauer. Han står skriven som Josephs biologiska fader men det ryktas om att den verkliga fadern är Andreas. Rykten om det påstådda incestuösa förhållandet mellan Andreas och hans dotter Viktoria har florerat i bygden länge. Lorenz är en av dem som anländer först till gården och när de flesta i familjen hittas i ladan så flyttar han på kropparna med förklaringen att han letar efter sin son. När han sedan tar sig till bostadshuset så har han en nyckel att låsa upp ytterdörren med vilket kan verka misstänksamt eftersom en av husnycklarna hade försvunnit tidigare men Lorenz kan ju ha fått tag i den på andra sätt. Hundratals personer har förhörts men den skyldige hittades aldrig. Även om man har haft sina misstänkta så har aldrig någon gripits.

Gården finns inte kvar idag, det enda som finns i närheten är ett minnesmärke.

Gården.
Mordscenen i ladan.
En rekonstruktion av mordscenen.
Mordscen: Tjänstekvinnan Maria.
Rummet och korgvagnen där Joseph mördades.

Källor: https://www.hinterkaifeck.net/ , Wikipedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: