Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Johan Filip Nordlund: Mälarmördaren

Det är på kvällen den 16:e maj år 1900 som Johan Filip Nordlund stiger på mälarbåten Prins Carl i Arboga med en biljett som ska ta honom mot Stockholm. Med sig i bagaget har han pistol, kniv och hänglås – allt är planerat in i minsta detalj. Planen är att rånmörda alla passagerare och sedan sätta båten i eld för att undanröja alla bevis. Till en början verkar det gå precis som han har tänkt sig. Efter att klockan har passerat midnatt anfaller Nordlund sitt första offer. Kapten Anselm Olof Lorentz Rönngren dödas med ett knivhugg och sedan låser mördaren dörren till rökkupén där fyra män är upptagna med att spela kort samt aktersalongen där tre andra personer befinner sig. Nästa person som blir anfallen är drängen Julius Åkerlind som blir skjuten när han sover. Motivet till dådet är ekonomiskt – Nordlund vill ha pengar och makt. Det är uppenbart i och med att hans plan går ut på att råna samtliga passagerare.

Någonstans på båten stöter Lovisa Karlsson på mördaren och går ett dystert öde till mötes. Framför ögonen på sina två söner får hon kniven i sig så hårt att den går av och knivbladet blir kvar i hennes kropp. Sönerna Gottfrid och Oscar Karlsson blir båda två sårade under attacken. Nordlund har dock pistolen kvar och använder nu den för att göra sig av med så många personer som möjligt. En som träffas av en kula är Lars Erik Falk och även om skottsåret i huvudet inte tar hans liv på en gång så dör han en vecka senare på sjukhus. Vid samma tillfälle träffas Carl-Henrik Holmér av en kula i bröstet och hans liv går inte att rädda då hjälpen inte är snabb nog.

En annan båt – Köping – avbryter Nordlund och på så sätt hindrar honom att fullfölja sin plan. Innan han hinner döda resten av passagerarna och tända eld på Prins Carl så inser han att det nog är dags att ge sig av. Med kaptenens plånbok i sin ägo innehållandes ungefär 800 kronor sjösätter Nordlund en livbåt och med hjälp av mörkret tar han sig i land, sedan bär det av till Eskilstuna där han köper nya kläder och skor. När han befinner sig i Eskilstuna har nyheten om morden på mälarbåten nått ut till allmänheten och polisen lyckas spåra honom till Skogstorps station där personalen får order om att fördröja tågens avgångar så länge som möjligt. Tre poliser stiger in i vänthallen under förklädnad av att vara resenärer och gemensamt lyckas de brotta ned den storväxta Nordlund.

Johan Filip Nordlund börjar dock sin kriminella bana långt tidigare och redan som barn rymmer han hemifrån för att driva runt tillsammans med en kamrat. Han återvänder dock hem efter ett tag men stannar inte hos familjen särskilt länge innan det bär av igen. År 1891 döms han till ett tre års långt fängelsestraff som avtjänas på länsfängelset i Malmö och tidigare har han även avtjänat fyra månader för kreatursstöld. Fyra år senare är det dags igen då han döms till tre års frihetsberövande på grund av ett antal brott. Han förs till Långholmen i början av år 1896 och friges i april år 1900, knappt en månad innan dåden på Prins Carl.

I förhör om natten på Prins Carl visar mördaren ingen ånger utan uttrycker istället sin besvikelse över att han inte lyckades döda fler människor. Han försöker att fly genom att hugga två vakter med en hasp från ett rör som tillhör järnsängen i cellen och som han har slipat vass med hjälp av stenar från fängelsegården men flyktförsöket misslyckas och Nordlund säger att han bestämde sig för att försöka eftersom han ändå inte hade något att förlora. I september år 1900 döms Nordlund till döden och verkställning av straffet sker den tionde december. Johan Filip Nordlund förs ut på gården vid Västerås länsfängelse efter att länsnotarien har läst upp domen och med förbundna ögon förs han till stupstocken med fängelsedirektören och fängelsepredikanten på var sida av sig. Mördaren ber en bön och sjunger en psalm innan handbilan faller och skiljer hans huvud från kroppen. Han var således den sista som avrättades med handbila.

Nordlund, 1896.
1896.
Kapten Anselm Olof Lorentz Rönngren.
1895.
1900.
Haspen som Nordlund överföll vakterna med.

Källor: Stockholmskällan, Riksarkivet, Stockholms stadsarkiv, Paragraf, Polismuseet, Wikimedia Commons, Bispbergs Byförening, Hur jag blifvit den jag är – Mälarmördaren: historien om ett brott

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: