Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Lilly Lindeström: Atlasmordet

En dag hittas en såsslev på en av gatorna i Atlasområdet i Stockholm. Den ligger i närheten av en restaurant och bär spår av något som antas vara blod. Om det verkligen är blod går inte att avgöra och det blir aldrig fastställt men det blir en väldigt populär teori. Av någon anledning så kopplas sleven ihop med ett mord som begicks i huset som är beläget precis på gatan där den hittas.

Sex veckor tidigare väntar Lilly Lindeström besök av en väninna. Det är valborgsmässoafton och de ska lyssna på radio tillsammans – väninnan har precis köpt en ny sådan. Under kvällen tittar Lilly ner till portvaktsfrun för att betala hyran och lite senare besöker hon en familj som hon är bekant med i huset där hon bor. När väninnan med radion kommer förbi vid tio-tiden på kvällen så verkar Lilly ha lämnat sin bostad. Det är i alla fall vad väninnan tror när hon inte öppnar dörren. Kanske är hon med en kund eftersom hon försörjer sig som prostituerad. Några dagar senare börjar en av hennes manliga bekanta att bli orolig då Lilly inte svarar i telefonen och han bestämmer sig då för att besöka hennes bostad. Det är mycket ovanligt att äga en telefon vid den här tiden och ännu ovanligare är det att en prostituerad kvinna har en i sin lägenhet – Lilly fungerar som en sorts sambandscentral åt sina väninnor och kollegor.

När hovmästaren, Lillys manliga bekantskap, knackar på dörren till hennes lägenhet så öppnar hon inte. Han uppsöker då portvaktsfrun som även hon tycker det hela är märkligt eftersom hon inte har sett till Lilly på flera dagar. Polisen kontaktas och dörren bryts så småningom upp.

Dräpt över ottomanen ligger Lilly död. Man upptäcker att hon har blivit slagen i huvudet men kan inte specificera med exakt vad. Lägenheten är mycket väl städad vilket innebär att gärningsmannen har förmodligen stannat där under en ganska lång tid för att pedantiskt städa upp efter sig. Mellan Lillys ben ligger en använd kondom men det tillför inget i utredningen eftersom man inte har tillgång till DNA analys vid den här tiden. Det dröjer inte länge förrän en berusad kvinna ringer till polisen och påstår att det är hennes man som är mördaren. Mannen har blodfläckar på bland annat sin kavaj och väst men dom är delvis urtvättade. Denna man som heter Petersson är polisen redan ganska familjär med. De beskriver honom som kåkfarare, hallick och tvålnasare. När han presenterar sitt alibi så är det inte alls särskilt trovärdigt eftersom han hänvisar till personer med samma bakgrund och yrke. Efter tio dagar släpper man ut Petersson eftersom han fortsätter att förneka.

Om såssleven som hittas har någonting med mordet att göra vet man inte. Man spekulerar att den har använts för att dricka offrets blod men det hela låter väldigt långsökt. Fallet är dock fortfarande olöst och kommer förmodligen att förbli så.

Lilly Lindeström.
Bostadshuset där mordet begicks.
Prover från Atlasmordet och en del av en planritning över lägenheten utställda på Polismuseet.
DN, 1932.
DN, 1932.
Lilly till vänster.
Brev skrivet till Lilly.
Såssleven.
Planritning över Lillys lägenhet.
Den använda kondomen mellan Lillys ben.

Källor: Veckans brott, DN, Wikimedia Commons

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: